Nettihotellin hallintapaneelien ja käyttöjärjestelmien päivitykset tammi-helmikuussa 2016

19.11.2015

Päivitämme kaikkien palvelintemme käyttöjärjestelmät, Plesk-hallintapaneelit, Nettisivukone-työkalun sekä PHP-versiot uusimpiin tammi-helmikuussa 2016 seuraavan aikataulun mukaisesti:

  • su-ma17.-18.1 (server12)
  • su-ma24.-25.1 (server11)
  • ti-ke26.-27.1 (server9-10)
  • su-ma7.-8.2 (server7-8)
  • ti-ke9.-10.2 (server5-6)
  • su-ma14.-15.2 (server3-4)
  • ti-ke yö 16.-17.2 (server1-2)
  • su-ma21.-22.2 (varalla)

Huom!Päivitys 13.12.2015: Poikkeuksena aikaisemmin ilmoitettuun, johtuen pakettienhallinan ennakoimattomista haasteista, käyttöjärjestelmää ei tulla päivittämään palvelimille vielä em. ajankohtana, vaan tämä siirtyy myöhempään ajankohtaan. Loppuasiakkaan näkökulmasta siis vain Plesk-hallintapaneeli ja PHP-versiopäivitykset tullaan toteuttamaan.

Kullekin palvelimelle aiheutuu ennakoidusti muutaman tunnin mittainen toimintakatkos yöaikaan huoltoikkunan klo 23:00-06:00 välisenä aikana. Mainittuna aikana palvelimella olevat kotisivut eivät välttämättä avaudu. Sähköpostihävikkejä ei kuitenkaan pitäisi tapahtua, vaan yöaikana saapuvat postit tulevat perille myöhemmin viiveellä.

(Aikatauluun saattaa tulla palvelinkohtaisesti pieniä muutoksia riippuen päivitysten etenemistahdista, mutta pyrkimys on, että kaikki palvelimet olisi päivitetty edellä mainittujen huoltoikkunoiden sisällä.)

Palvelinlaitteiden käyttöjärjestelmät päivitetään uusimpaan Debian 8 Jessieen, Plesk-hallintapaneeli versioon 12.5.30 sekä Nettisivukone-lisäpalvelu päivittyy uusimpaan versioonsa, jolloin siihen tulee huomattavasti uusia lisäominaisuuksia sekä yhteensopivuus mm. uusien mobiiliselainten kanssa paranee merkittävästi.

Palvelinpohjaiset ohjelmointikielet päivittyvät myös PHP 5.6:ksi, Perl 5.20:eksi ja Python 2.7.9:ksi. Ruby on Rails tuki kuitenkin puoleltamme todennäköisesti loppuu päivitysten myötä, sillä sen ylläpitäminen on käynyt jaetussa webhotelliympäristössä hyvin vaikeaksi ja tuen kysyntä on vaatimatonta. (Edit: Ruby on Rais saanee hetken lisäaikaa, koska käyttöjärjestelmän päivitys lykkääntyy myöhempään ajankohtaan.)

Pyydämme ystävällisesti asiakkailtamme kärsivällisyyttä myös päivitysten jälkeen. Palveluissa saattaa ilmetä ennakoimattomia toimintakatkoksia tai yhteensopivuusongelmia palvelua seuraavien päivien aikana. Hallintapaneelin ja webmail-käyttöliittymän ulkoasut muuttuvat ja voivat olla aluksi oletuksena englanninkieliset. Päivitykset ovat kuitenkin välttämättömiä tietoturvan ylläpitämiseksi.

Pyrimme korjaamaan kuitenkin kaikki ongelmat mahdollisimman pian niiden havaitsemisesta. Kyseessä on kuitenkin iso päivitys, joten resurssimme ovat sidottuina mukautustoimiin ja tämän vuoksi myös asiakaspalvelumme aukioloajoissa voi olla myöhemmin tiedotettavia poikkeuksia mainittuina ajankohtina.

Asiakkailtamme etukäteen vaadittavat toimet

Mikäli käytössänne on Nettisivukone, jolla olette toteuttaneet kotisivunne, kehotamme tallentamaan työversiotiedoston ennen edellä mainittua oman palvelimen päivitysajankohtaa ja kaiken varalta lataamaan sen myös omalle koneelle talteen. Ohjeet tähän löytyvät sivuiltamme:
https://www.nettihotelli.fi/?Ohjeet/Nettisivukone/Ty%F6version_tallentaminen_ja_lataaminen

Mikäli käytössänne on taas jokin palvelinpohjainen open source -sovellus (esim. julkaisujärjestelmä, verkkokauppa, kuvagalleria tms.) tulee Teidän viimeistään nyt varmistaa, että se on yhteensopiva uuden PHP 5.6-version kanssa, sekä huolehtia sovelluksen tarvitsemista päivityksistä. Esimerkiksi yleisimmät julkaisujärjestelmät tulee päivittää uusimpiin Wordpress 4.x -sukupolveen ja Joomla 3.x -sukupolveen. Yhteensopimattomat sovellukset lakkaavat toimimasta palvelinten päivityttyä! Tietoa PHP:n muutoksista löytyy sivulta:
http://php.net/manual/en/migration56.php
http://php.net/manual/en/migration55.php

Jos kotisivunne on toteuttanut erillinen henkilö, tämä viesti kannattaa välittää hänen nähtäväkseen ja sopia tarvittavista päivitystoimista. Sovellusten säännöllinen päivittäminen on muutenkin asiakaskohtaisen tietoturvan kannalta välttämätöntä, sillä erityisesti Wordpress- ja Joomla-järjestelmät vanhenevat usein muutamassa kuukaudessa tietoturvaltaan haavoittuviksi.

Mikäli olette asentaneet sovelluksen sovellusarkistomme kautta, kannattaa ensin tarkistaa, onko päivitys uusimpaan versioonsa tarjolla suoraan sovellusarkistosta. Sovellusarkistoon on puoleltamme vastikään päivitetty uusia ohjelmaversioita, joten tarkistus kannattaa tehdä nyt heti. Ohjeet päivittämiseen löytyvät kotisivuiltamme:
https://www.nettihotelli.fi/index.php?Ohjeet/Hallintapaneeli/Sovellusarkiston_k%E4ytt%E4minen

HUOM! Päivittäminen tapahtuu aina omalla vastuulla. Ennen mihinkään sovelluspäivityksiin ryhtymistä kehotamme myös ottamaan kaiken varalta palautuspisteen omasta levytilasta:
https://www.nettihotelli.fi/index.php?Ohjeet/Hallintapaneeli/Palautuspisteiden_luominen_ja_palauttaminen

Lisäkapasiteettia tulevaisuuteen

Näiden palvelinpäivitysten myötä siirrymme kaikkien ohjelmistoversioiden osalta nykyaikaan. Tämän lisäksi suunnitelmissamme on vuoden 2016 aikana uusia palvelimemme myös laitteistotasolla, jolloin siirrymme käyttämään SSD-levyjä ja moninkertaisesti nykyistä nopeampia palvelinyhteyksiä.

Tulevana vuonna aiomme myös uudistaa webhotellipakettejamme siten, että erityisesti levytilan ja sähköpostilaatikoiden kapasiteettia kasvatetaan merkittävästi. Näistä muutoksista ja niiden tarkemmasta aikataulusta tiedotamme myöhemmin.

Takaisin