Nettitohtori tietää!Sähköpostitilien luominen ja hallinta

Nettihotellin webhotellipaketeissa voidaan käyttää sähköpostitilejä moniin eri tarkoituksiin: niihin voidaan kytkeä esimerkiksi fyysisellä levytilalla varustettu sähköpostilaatikko, joka voi vastaanottaa sähköpostia ja joita voidaan lukea milloin tahansa. Voit myös kytkeä sähköpostitunnukseen rajattomasti rinnakkaisia sähköpostiosoitteita.

Vaihtoehtoisesti sähköpostitiliin voidaan kytkeä päälle sähköpostin edelleenohjaus, jolloin voit käyttää vanhaa olemassa olevaa sähköpostilaatikkoa johon sähköpostit ainoastaan ohjataan uuden osoitteen kautta. Tunnukseen voidaan kytkeä päälle myös lomavastaaja, roskapostisuodatin ja virustorjunta.

Sähköpostitilin luominen sähköpostilaatikolla

WebhotellivalikkoKun haluat luoda käyttöösi sähköpostitunnuksen mikä on varustettu normaalilla sähköpostilaatikolla, johon saapuvat viestit tallentuvat palvelimelle, kirjaudu ensin hallintapaneeliin. Mikäli pääkäyttäjätunnukseesi on liitetty useampia webhotelleja, valitse oikea webhotelli ylälaidan webhotelli-valikosta. Klikkaa tämän jälkeen päävalikosta 'Sähköposti' ja painiketta 'Luo sähköpostitili':

Luo uusi sähköpostitili

Syötä sähköpostiosoite-kohtaan haluamasi sähköpostiosoitteen alkuosa. Sähköpostiosoitteen loppuosa muodostuu sivulla esitetyn domainin mukaisesti (minkä voit myös valita alasvetovalikosta sähköpostikohtaisesti, mikäli webhotelliisi kuuluu useampia verkkotunnuksia):

Sähköpostitilin luominen

Muista tarkistaa, että kohdat 'Sähköpostitunnuksella pääsee myös hallintapaneeliin' ja 'Kytke sähköpostilaatikko päälle' ovat ruksittuina, jolloin sähköpostikäyttäjä voi kirjautua hallintapaneeliin säätämään esimerkiksi automaattivastaajaansa - ja jotta sähköpostitunnukseen kuuluu myös sähköpostilaatikko, johon postit vastaanotetaan.

Huom!Mikäli 'Kytke sähköpostilaatikko päälle' ei ole rastitettavissa, tällöin webhotelliisi ei ole mahdollista luoda useampia sähköpostilaatikoita. Tarkista käytettävissä olevien postilaatikoiden määrä 'Omat tiedot' -sivulta ja tee tarvittaessa lisätilaus kotisivuiltamme, jotta saat käyttöösi tarvitsemasi määrän sähköpostilaatikoita.

Sähköpostilaatikon koko näkyy kohdassa "Sähköpostilaatikon kooksi asetetaan suurin mahdollinen" ja se voi olla esimerkiksi 200 MB tai 400 MB riippuen tilaamastasi webhotellipalvelusta. Voit halutessasi rajata tätä yksittäiselle laatikolle määrättyä kokorajaa pienemmäksi valitsemalla kohdan "Pienennetään sähköpostilaatikko kokoon" ja määritellä tähän mahdollisen pienemmän koon. Huomaathan myös, että et voi määritellä suurempaa laatikkokoa kuin webhotelliisi on määritelty - voit kuitenkin halutessasi tilata sähköpostilaatikoiden kokorajan kasvattamisen lisäpalveluna.

Syötä vielä tunnukselle haluamasi salasana kahteen kertaan kenttiin 'Salasana' ja 'Vahvista salasana'. Voit halutessasi käydä myös muut välilehdet läpi ja kytkeä tähän sähköpostitunnukseen myös rinnakkaisia sähköpostiosoitteita, käyttää lomavastaajaa tai kytkeä päälle sähköpostien roskapostisuodattimen ja virustorjunnan.

Paina lopuksi 'Ok' ja sähköpostitunnus sähköpostilaatikolla luodaan. Tämän jälkeen sähköpostilaatikko on käytettävissä joko webmailin kautta tai käyttämällä erillistä sähköpostiohjelmaa. Sähköpostiin kirjautuminen siihen tapahtuu käyttäen käyttäjätunnuksena sähköpostiosoitetta kokonaisuudessaan sekä sille määrittelemääsi salasanaa.

Rinnakkaisten sähköpostiosoitteiden liittäminen sähköpostitiliin

Mikäli haluat lisätä samaan sähköpostitunnukseen myös rinnakkaisia sähköpostiosoitteita (esimerkiksi ensisijaisen osoitteen ' ' rinnalle myös ' ') voit tehdä sen valitsemalla ensin päävalikosta 'Sähköpostitilit' -> (klikkaa sähköpostitilin nimeä):

Luo uusi sähköpostitili

Valitse välilehti 'Rinnakkaiset sähköpostiosoitteet' ja syötä haluamasi rinnakkaisosoitteen alkuosa kohtaan 'Rinnakkainen sähköpostiosoite':

    Rinnakkaisen sähköpostiosoitteen lisääminen

    Paina 'Ok' ja kyseinen osoite on liitetty rinnakkaiseksi. Siihen lähetetyt postit edelleenohjautuvat automaattisesti tämän tunnuksen ensisijaiseen sähköpostiosoitteeseen. Voit liittää halutessasi myös useampia osoitteita painamalla 'Lisää uusi rinnakkainen sähköpostiosoite' sekä myös poistaa niitä.

    Sähköpostitilin luominen edelleenohjaavana

    Kun et halua ottaa käyttöön erillistä sähköpostilaatikkoa Nettihotellin palvelimella, vaan haluat esimerkiksi ainoastaan ohjata haluamasi @verkko-osoitteesi.fi -päätteisen sähköpostiosoitteen johonkin muuhun kohdeosoitteeseen (esimerkiksi ) onnistuu myös tämä helposti. Klikkaa:

    'Sähköposti' -> 'Luo sähköpostitili'

    Luo uusi sähköpostitili

    Syötä haluamasi sähköpostiosoitteen alkuosa. Voit jättää salasana-kentät tyhjäksi, sillä tunnuksessa, jossa ei ole sähköpostilaatikkoa, ei tarvita salasanaakaan. Ota tämän jälkeen sivulta pois ruksit kohdista 'Sähköpostitunnuksella pääsee myös hallintapaneeliin' sekä 'Kytke sähköpostilaatikko päälle' jolloin sähköpostitunnuksen yhteyteen ei luoda erillisiä hallintapaneelin käyttäjätunnuksia eikä kytketä erillistä sähköpostilaatikkoa:

    Edelleenohjaavan sähköpostitunnuksen luominen

    Siirry seuraavaksi välilehdelle 'Edelleenohjaus' ja rastita kohta 'Kytke sähköpostin edelleenohjaus päälle'. Syötä haluamasi kohdeosoite kenttään 'Ohjaa viestit seuraaviin sähköpostiosoitteisiin'. (Halutessasi voit syöttää myös useamman osoitteen rivinvaihdolla erotettuna):

    Edelleenohjaavan sähköpostiosoitteen määritteleminen

    Paina 'Ok' ja edelleenohjaava sähköpostitunnus on luotu.

    Osoite näkyy ainoastaan päävalikon kohdassa 'Sähköposti', mutta ei välilehdellä 'Käyttäjät', sillä tällä tavoin luotuna osoitteella ei ole erillistä hallintapaneelin käyttäjätunnusta. Voit kuitenkin muokata myös tämän edelleenohjaustunnuksen rinnakkaisosoitteita, kytkeä lomavastaajan tai virustorjunnan ja roskapostisuodattimen kohdasta 'Sähköposti' -> (klikkaa sähköpostitilin nimeä) ja käyden läpi sivulla näkyvät välilehdet.

    Testaa vielä lopuksi sähköpostiohjauksen toiminta lähettämällä siihen viesti ja tarkistamalla, että se välittyy perille. (Huomaathan kuitenkin, että ns. ikuisen silmukan välttämiseksi et voi siis testata toimintaa lähettämällä testiviestiä samasta osoitteesta, johon ohjaus on asetettu ohjaamaan.)

    Huom!Teknisesti on myös mahdollista kytkeä sähköpostitiliin päälle samanaikaisesti sekä sähköpostilaatikko että myös edelleenohjaus. Tällöin tulee huomata kuitenkin se, että sähköpostilaatikon mahdollinen täyttyminen aiheuttaa, etteivät edelleenohjatut postit kulje perille vaan lähettäjä saa ilmoituksen 'mail quota exceeded'  (sähköpostilaatikko täynnä). Tämän vuoksi sähköpostilaatikko kannattaa kytkeä pois sellaisilta sähköpostitunnuksilta, joita käytetään ainoastaan sähköpostien edelleenohjaukseen.

    Sähköpostitilien asetusten hallinta jälkikäteen

    Mikäli haluat vaihtaa sähköpostitunnuksen salasanaa tai sähköpostiosoitteen muotoa, tapahtuu tämä kohdasta 'Sähköpostit' -> (klikkaa sähköpostitilin nimeä):

    Luo uusi sähköpostitili

    Voit myös kytkeä sähköpostilaatikon päälle ja pois päältä, asettaa sähköpostilaatikon kokorajoituksen, määritellä edelleenohjauksen, rinnakkaisosoitteet tai kytkeä päälle lomavastaajan, roskapostisuodattimen tai virustorjunnan käymällä läpi sähköpostitilin välilehdet, muuttamalla haluttuja asetuksia ja painamalla lopuksi 'Ok'.

    Sähköpostitilien poistaminen

    Mikäli haluat jostain syystä poistaa sähköpostitunnuksen kokonaisuudessaan, tämä tapahtuu kohdasta 'Sähköpostit' ja rastittamalla poistettavan sähköpostitilin ja valitsemalla 'Poista'.

    Sähköpostitilin poistaminen

    Huom!Huomaathan, että poistaessasi sähköpostitilin, siihen liitetyn sähköpostilaatikon sisältö tuhoutuu myös. Mikäli käytät yksinomaan IMAP-sähköpostia, voit tällöin menettää kaiken sähköpostihistoriasi. Ole siis erittäin tarkkana poistaessasi sähköpostitilejä, jotta vältyt mahdollisilta sähköpostimenetyksiltä. 

    Takaisin Lue lisää