Näin se onnistuu...Sähköpostilaatikon kokoraja

ja tilan vapauttaminen viestejä poistamalla

Sähköpostilaatikkoosi kuuluu myös sähköpostilaatikkokohtainen kokoraja, jonka tullessa täyteen, sähköpostilaatikko ei kykene vastaanottamaan uusia viestejä vaan lähettäjä saa virheilmoituksen 'Mail quota exceeded' - eli tällöin sähköpostilaatikon tilakiintiö on täyttynyt.

Huom!Sähköpostilaatikon kokoraja on yleensä 200 Mt tai 400 Mt riippuen webhotellista. Voi olla, että olet määritellyt luontivaiheessa myös pienemmän tilarajan tai suurentanut tilarajaa erillisellä lisäpalvelulla.

Jotta sähköpostin kulkuun ei tulisi katkoksia, tämän vuoksi onkin tärkeää seurata sähköpostilaatikon tilan kulutusta ja poistaa tarvittaessa vanhoja viestejä säännöllisesti tilan vapauttamiseksi. Näet sähköpostilaatikkosi kuluttaman tilan webmailin kautta heti sisäänkirjautumisen jälkeen sivun vasemmasta alalaidasta.

Tilankulutus

Tilankulutusikoni kertoo sähköpostilaatikkosi täyttöasteen prosentteina. Mikäli täyttöaste ylittää 95% saat palvelinjärjestelmältämme päivittäin 'Sähköpostilaatikkonne on melkein täynnä' -otsikoituja muistutuksia sähköpostitse tilan täyttymisestä.

Viimeistään tällöin tilaa tulee vapauttaa poistamalla vanhoja tai turhia viestejä valitsemalla poistettavat viestit sähköpostinäkymässä ja klikkaamalla tämän jälkeen ylälaidan valikosta "Poista".

Viestien poistaminen webmailissa

Huom!Voit valita useampia viestejä kerralla klikkaamalla näkymässä ensimmäistä poistettavaa viestiä, pitämällä vaihto-näppäintä (shift) pohjassa ja klikkaamalla viimeisintä poistettavaa viestiä.

Painaessasi 'Poista' viestit poistuvat valitusta kansiosta ja siirtyvät roskakoriin, jossa voit niitä vielä tarkastella. Mikäli siirsit vahingossa roskakoriin myös tärkeän viestin, voit tarvittaessa palauttaa sen takaisin esim. Saapuneet-kansioon valitsemalla 'Roskakori' -> (valitse palautettava viesti) -> 'Lisää' -> 'Siirrä kansioon...' -> 'Saapuneet'.

Roskakoriin siirretyn viestin palauttaminen

Roskakorin tyhjentäminenKun olet varma, että Roskakori-kansiossa ei ole tärkeitä viestejä, voit tyhjentää roskakorin ja vapauttaa sähköpostilaatikon tilaa valitsemalla hiirellä vasemman alalaidan hammasratas-valikosta 'Tyhjennä' jolloin tila vapautuu.

Tarkista samalla tavalla myös muut sähköpostikansiosi - esimerkiksi lähetetyt viestit kansiossa Lähetetyt vievät yhtä lailla tilaa ja myös näitä tulee poistaa ajoittain.

Mitä tehdä, mikäli roskakoriin siirtäminen ei onnistu?

Mikäli sähköpostilaatikkosi on ehtinyt täyttyä kokonaan, ei roskakoriin siirtäminen välttämättä onnistu vaan saatat saada virheilmoituksen "Virhe havaittu. Levytila on loppu. Paina SHIFT + DEL poistaaksesi viestin":

Virhe havaittu

Tämä johtuu siitä, että IMAP-protokollassa ei ole varsinaista toimintoa viestien siirtämiselle kansiosta toiseen, vaan tiedostotasolla siirtäminen tapahtuu kopioimalla viesti ensin toiseen kansioon ja poistamalla vanha viesti. Tämä toimenpide epäonnistuu jos sähköpostilaatikko on niin täynnä, ettei tilaa kopioinnille ole. Ongelman voi ratkaista joko tuhoamalla siirrettävät viestit heti (painamalla SHIT + DEL) tai mukauttamalla webmailin asetuksia kohdasta 'Asetukset' -> 'Palvelinasetukset' -> rastita kohta 'Poista viestit, joiden siirtäminen roskakoriin epäonnistuu'.

Webmailin poiston epäonnistumisen korjaaminen

Huom!Vaihtoehtoisesti voit rastittaa kohdan 'Poistamisen sijaan merkitse viestit poistettavaksi', jolloin viestiä ei siirretä poistettaessa erilliseen Roskakori-kansioon, vaan merkataan poistetuksi yliviivaamalla viesti (samaan tapaan kuin vanhassa Horde-webmailissa oletuksena). Poistetuksi merkittyjen viestien tuhoaminen ja tilan vapauttaminen tapahtuu tämän jälkeen vasemman alalaidan hammaratas-ikonin kautta valitsemalla 'Tiivistä'.

"Entä jos en halua poistaa vanhoja viestejäni vaan haluan säilyttää sähköpostihistoriani?"

Vaihtoehdot ovat tällöin seuraavat: Voitte joko tilata lisäpalveluna sähköpostilaatikon kokorajan kasvattamisen tai konfiguroida käyttöönne POP3-yhteyttä käyttävän sähköpostiohjelman, jolla luette sähköpostit jatkossa ensisijaisesti. POP3-ohjelma siirtää kaikki sähköpostit oman koneen kiintolevylle ja tyhjentää sähköpostilaatikon jokainen lukukerta, jolloin se ei pääse täyttymään.

Huom!Käytätkö vielä vanhaa Horde-webmailia? Ohjeet viestien poistamiseksi vanhan webmailin kautta täältä.

Takaisin Lue lisää