Nettitohtori tietää!Sähköpostien lukeminen erillisellä POP3/IMAP -sähköpostiohjelmalla

Nettihotellin palvelimila sijaitsevat sähköpostit voidaan lukea myös POP3- tai IMAP -standardeja käyttävillä sähköpostiohjelmilla (esimerkiksi Mozilla Thunderbird tai Microsoft Outlook), joko SSL-suojattuna tai suojaamattomana.

Erillisen sähköpostiohjelman käyttämisellä saavutetaan etuja erityisesti sähköpostien lähettämismukavuudessa, jolloin suurempien liitetiedostojen lähettäminen on helpompaa ja nopeampaa kuin webmailin kautta. Vastaavasti myös sähköpostilaatikon täyttymisestä ei tarvitse huolehtia käytettäessä POP3-protokollaa, mitä käytettäessä palvelimella oleva sähköpostilaatikko tyhjenee jokainen lukukerta ja viestit siirtyvät oman koneen kiintolevylle. Lisäksi voit toki jatkossakin käyttää webmailia rinnan erillisen sähköpostiohjelman kanssa.

Käytettävän sähköpostiohjelmiston valinta

Yleisimpiä sähköpostiohjelmistoja ovat:

Windows-järjestelmiä käytettäessä suosittelemme lämpimästi käytettäväksi avoimeen lähdekoodiin perustuvaa Mozilla Thunderbirdiä. Pyrimme kuitenkin täydentämään ohjesivuillemme mahdollisimman kattavasti ohjeet sähköpostiasetusten tekemiseksi kaikkiin yleisimpiin sähköpostiohjelmiin.

Käytettävän sähköpostiprotokollan valinta (POP3 vai IMAP)

Sähköpostiprotokollan valinta tulee tehdä ennen sähköpostitunnusten luomista ohjelmaan, sillä protokollan vaihtaminen myöhemmässä vaiheessa ei ole mahdollista, muuta kuin luomalla tunnus kokonaan uudelleen. Protokollien käytännön erot ovat seuraavat:

  • POP3-protokollaa käytettässä sähköpostiohjelmisto siirtää oletusarvoisesti luettavat sähköpostiviestit omaan koneen kiintolevylle tyhjentäen samalla palvelimen sähköpostilaatikon. Tällä saavutetaan se etu, että sähköpostilaatikko ei pääse helposti täyttymään eikä vanhoja viestejä tarvitse manuaalisesti poistaa. Haittapuolena kertaalleen luettuihin vie ei pääse oletusarvoisesti käsiksi muusta sijainnista, esim. webmailin kautta, jolla kuitenkin voidaan tarkastella rinnan uusia saapuneita viestejä. Pienellä asetusmuutoksella palvelimen sähköpostilaatikkoon saadaan kuitenkin säilymään esimerkiksi kuukauden viestihistoria.

  • IMAP-protokollaa käytettäessä sähköpostiohjelmisto ei siirrä viestejä palvelintilasta vaan lukee sähköpostiohjelmistoon ainoastaan viestien otsikot. Viestit avataan ja niitä käsitellään edelleen palvelintilassa. Tällä saavutetaan se etu, että saman sähköpostilaatikon kaikkia viestejä voidaan tarkastella useasta paikasta rinnakkain. Haittapuolena palvelimella sijaitseva verrattain pieni sähköpostilaatikko täyttyy nopeasti, joten vanhoja viestejä voidaan säilöä vain hyvin rajallisesti ja niitä on poistettava säännöllisesti käsin tai sähköpostilaatikolle on tilattava lisähintaista lisätilaa.

Huom!Suosittelemme kuitenkin valittavaksi siihen koneeseen, josta posteja ensisijaisesti luetaan, aina POP3-protokollan, sillä se mahdollistaa sähköpostien joustavan hallinnan. Rinnakkaislaitteisiin (esim. älypuhelin) voidaan tällöin asettaa IMAP-protokolla, jolloin myös sillä voidaan tarkastella uusimpia viestejä.

Sähköpostiasetukset lyhyesti

Tässä ohjekohdassa listataan lyhyesti tärkeimmät sähköpostiasetukset. Ohjeiston alasivuilta löydät myöhemmin myös sähköpostisovelluskohtaiset ohjeet, joissa asetusten tekeminen on käyty läpi tarkemmin.

Tarkista ensimmäiseksi, että käytettävä sähköpostitili on luotu. Mikäli osoitteelle ei ole luotu palvelimelle sähköpostilaatikkoa, ei sitä luonnollisestikaan voida lukea.

Asennettuasi valitsemasi sähköpostiohjelman, seuraa ohjelman ohjeita uuden sähköpostitilin konfiguroimiseksi ohjelmaan - tai valitse 'Peruuta' ja luo tili manuaalisesti. Yleensä tämä tapahtuu valikon 'Työkalut' -> 'Tilien asetukset/Tiliasetukset' kautta (Thunderbird ja Outlook). Palvelinkohtaiset asetuksemme ovat seuraavat:

  • Ohjelmiston pyytämä sähköpostitilin 'Käyttäjätunnus' (tai 'käyttäjänimi') on hallintapaneelin kautta luomasi sähköpostiosoite kokonaisuudessaan, esimerkiksi (Huomaathan, että oletusarvoisesti ohjelmat tarjoavat vain alkuosaa matti.meikalainen, mikä ei siis riitä.)
  • Salasanaksi syötetään se salasana, jonka olet määritellyt sähköpostilaatikon luomisvaiheessa, eikä esimerkiksi pääkäyttäjätunnuksen salasanaa.

Huom!Lisäksi Mozilla Thunderbird -sähköpostiohjelmassa on huomattava valita salasanan todennustavaksi "Normaali salasana" (tai joissakin käännöksissä "Salasana, turvaton"). Ohjelman mahdollisesti oletusarvoisesti tarjoama "Salattu salasana" -valinta ei toimi.

Saapuvan postin palvelin määräytyy seuraavista vaihtoehdoista sen perusteella, jossa webhotellisi sijaitsee:

server1: mail.nettihotelli.fi
server2: mail2.nettihotelli.fi
server3: mail3.nettihotelli.fi
server4: mail4.nettihotelli.fi

server5: mail5.nettihotelli.fi
server6: mail6.nettihotelli.fi
server7: mail7.nettihotelli.fi
server8: mail8.nettihotelli.fi

server9: mail9.nettihotelli.fi
server10: mail10.nettihotelli.fi
server11: mail11.nettihotelli.fi
server12: mail12.nettihotelli.fi


Käytettäessä POP3-protokollaa, saapuvan postin palvelimen portti on 110 ja taas IMAP-protokollalla 143.

Huom!Mikäli haluat käyttää SSL-suojattua yhteyttä saapuvan postin palvelimelle kirjautumiseen, sinun tulee valita sähköpostiohjelmastasi SSL-suojaus päälle ja tarkistaa, että portti vaihtuu oikeaksi. POP3 SSL -portti on 995 ja IMAP SSL -portti on 993.

Lähtevän postin palvelimena käytetään Internetyhteydentarjoajasi tarjoamaa lähtevän postin palvelinta. Yleisimmät Internetyhteydentarjoajat ja niiden lähtevän postin palvelinnimet ovat seuraavat:

Sonera: mail.inet.fi
Elisa: smtp.kolumbus.fi
Saunalahti: posti.saunalahti.fi
DNA: smtp.dnainternet.net

Welho/HTV: smtp.welho.com
Auria: mail.auriamail.net
MBNet: posti.mbnet.fi
SongNetworks: smtp.song.fi

Vastaavasti lähtevän sähköpostin palvelimen IMAP-portti on 25, ellei operaattori toisin ohjeista.

Huom!Mikäli haluat käyttää SSL-suojattua yhteyttä lähtevän sähköpostin palvelimelle kirjautumiseen, sinun tulee valita sähköpostiohjelmastasi SSL-suojaus päälle ja tarkistaa, että portti vaihtuu oikeaksi. SMTP SSL-portti on 465. SSL-suojauksen käyttäminen edellyttää tukea operaattorilta.

Huom!Mikäli käytät useita eri vierasverkkoja ja haluaisit käyttää tarjoamaamme autentikoivaa SMTP-palvelinta, tutustu tähän ohjeistoon. Palvelimemme tukee sekä SMTP ja SMTP SSL -protokollia.

Testaa vielä postien kulku lähettämällä postia esimerkiksi itsellesi ja vastaamalla siihen.

Huom!Päivitämme myöhemmin tälle sivulle yksityiskohtaisemmat ohjeet sähköpostiasetusten konfiguroimiseksi eri ohjelmiin (Thunderbird, Outlook, Windows Liven sähköposti ja Mac Mail).

Takaisin Lue lisää