Nettitohtori on tyytyväinen!Lomakkeenpostittajan toteuttaminen

Nettihotellin palvelimilla ei toistaiseksi käytetä tietoturvasyistä valmista lomakkeenpostittajaa, sillä tällaiset ovat erittäin alttiita roskapostirobottien hyökkäyksille. Lisäksi valmiissa lomakkeenpostittajassa sähköpostiosoite, johon lomake lähetetään, on ilmoitettava postittajalle lomakkeen lähdekoodissa ja tällöin osoite altistuu nopeasti erilaisten roskapostirobottien keräämänä roskapostille. Olemme toteuttaneet tälle sivulle kuitenkin helpot ohjeet palautelomakkeen ja lomakkeenpostittajan toteuttamiseksi.

Huom!Mikäli kuitenkin toteutat kotisivut erikseen tilattavan Nettisivukone-lisäpalvelumme avulla, palautelomakkeen voi toteuttaa suoraan työkalun omalla palautelomake-sisältömodulilla.

Lomake

Lataa ensimmäiseksi lomakepohja omalle koneellesi joko kopiomalla lähdekoodi alla olevasta laatikosta - tai lataamalla alapuolisesta linkistä tiedosto lomake.html (klikkaa ja valitse 'Tallenna') ja avaa se tämän jälkeen haluamallasi tekstieditorilla (esim. Muistio/Notepad), jotta saat näkyviin lomakkeen rakenteen:

lomake.html

Voit halutessasi muokata lomake.html -tiedoston html-koodia siten, että saat upotettua siihen  haluamasi ulkoasun. Lomakkeenpostittajan nimi on määritelty lomakkeen form-kohtaan nimellä lomakkeenpostittaja.php jota tulee muokata, mikäli nimeät alla ladattavan lomakkeenpostittajan muunnimiseksi tai sijoitat sen muuhun hakemistoon kuin 'httpdocs'.

Lomakkeenpostittaja

Lataa seuraavaksi tiedosto lomakkeenpostittaja.php kopioimalla seuraava lähdekoodi - tai tallentamalla tiedosto kovalevyllesi alapuolisesta linkistä:

lomakkeenpostittaja.php

Muokkaa lomakkeenpostittajan neljättä riviä:

$osoite = " ";

ja vaihda kohtaan se osoite johon haluat lomakkeen postittuvan. Siirrä molemmat tiedostot palvelimelle httpdocs-hakemistoosi. Lomake löytyy tämän jälkeen osoitteesta http://www.omadomainisi.fi/lomake.html (edellyttäen, ettet muuttanut nimeä lomake.html ja siirsit sen httpdocs-juurihakemistoon).

Testaa lomakkeen toimintaa ja mikäli teit kaikki kohdat oikein, lomakkeen pitäisi toimia ja viestin saapua sähköpostiisi - Onnittelumme! Mikäli haluat jatkaa mukautustöitä, lue lisää seuraavasta:

Lomakkeen mukauttaminen

Lomaketta ja lomakkeenpostittajaa voi mukauttaa seuraavilta osin:

Uusien kenttien lisääminen ja pakollisten kenttien määrittäminen

Oletusarvoisesti lomakkeessa on vain kolme täytettävää kenttää: nimi, email ja viesti. Mikäli haluat lisätä kenttiä, voit tehdä tarvittavat lisäykset lomake.html -tiedostoon. Mikäli lisäät esimerkiksi uuden kentän lomake.html-tiedostoon nimi-kentän alapuolelle name-arvolla yritys sinun tulee määritellä tämä myös tiedostoon lomakkeenpostittaja.php lisäämällä uusi kentän nimi kohtaan:

   nimi => "pakollinen",   // <- l="" vaihda="" nime="" nimi="" br="">   email => "ei pakollinen",       // <- l="" vaihda="" nime="" email="" br="">   viesti => "pakollinen",

Muuta kohta esimerkiksi muotoon (näet lisätyn rivin tummennettuna alla):

   nimi => "pakollinen",   // <- l="" vaihda="" nime="" nimi="" br="">   yritys => "ei pakollinen",
   email => "ei pakollinen",       // <- l="" vaihda="" nime="" email="" br="">   viesti => "pakollinen",

Tällöin lomakkeenpostittaja lähettää mainitut kenttien arvot listatussa järjestyksessä sähköpostiin. Voit halutessasi myös vapaasti muokata kenttien arvoja "ei pakollinen" ja "pakollinen" riippuen siitä, mitkä kentät haluat lomakkeella ehdottomasti täytettävän.

Muista kuitenkin, ettet vaihda nimi ja email -kenttiä, jotta lomakkeenpostittaja toimii oikein. Voit kuitenkin lisätä uusia kenttiä täysin vapaasti ja haluamaasi järjestykseen.

Omien lomakkeen virhe- ja kiitossivujen toteuttaminen

Lomakkeenpostittajassa on virheentarkistus, mikä antaa virheilmoituksen mikäli kaikkia kenttiä ei ole täytetty. Lisäksi lomakkeenpostittaja kiittää täyttäjää kun lomake on postitettu onnistuneesti. Nämä ilmoitukset tulostetaan kuitenkin suoraan selaimen ruudulle, eivätkä täten näy kotisivusi ulkoasun sisällä.

Voit kuitenkin toteuttaa omaan kotisivutilaasi haluamasi kiitos- ja virhesivut (jotka voivat sisältää oman kotisivusi yhdenmukaisen ulkoasun) ja määritellä lomakkeenpostittaja.php tiedostoon nämä sivut käytettäväksi virhe- ja kiitostilanteissa. Löydät lomakkeenpostittajasta kohdat:

   //$kiitossivu = "http://www.omadomain.com/kiitos.html";
   //$virhesivu = "http://www.omadomain.com/virhe.html";

Poista rivien aluista kommenttimerkit (//) ja määrittele omaan verkkotunnukseesi viittaavat sivut yläpuolen esimerkissä paksunnettuna näkyviin kohtiin. Tällöin lomakkeenpostittaja käyttää määrittämiäsi sivuja ilmoituksille.

Merkistökoodauksen vaihtaminen

Mikäli lomakkeesi tai levytilasi käyttää muuta merkistökoodausta kuin UTF-8:a (esim. ISO-8859-1:stä), voit vaihtaa tämän mukauttamalla halutun merkistökoodauksen sekä lomakkeen meta-tagiin sekä lomakkeenpostittajan muuttujaan $merkisto. Huomaathan myös, että uusi merkistö on määriteltävä myös levytilaan näiden ohjeiden mukaisesti.

Takaisin