Kotisivutilan merkistökoodauksen vaihtaminen

WWW-palvelimillamme ei määritellä käytettävää merkistökoodausta, vaan tämä tieto välittyy asiakkaan HTML-sivujen http-equiv- tai xml encoding tageista. Nykyinen PHP 5.6 kuitenkin määrittelee oletuksena käytettäväksi merkistöksi UTF-8:n.

Mikäli kotisivujesi skandinaavimerkit eivät siis näy oikein siirrettyäsi sivut palvelimelle, vaan esimerkiksi sana ääkkösongelma näkyy muodossa Ääkkösongelma tai sekalaisina kysymysmerkkeinä, kotisivujesi HTML-tiedostosta puuttuu head-tagien välistä metarivi:

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=ISO-8859-1" />

Kyseisen rivin tulee olla siis jokaisessa HTML-tiedostossa, jotta merkistö määrittyy oikein.

Tietyissä tapauksissa kotisivut voivat käyttää myös muuta merkistöä, esim. ISO-8859-1 (eli latin-1). Tällöin UTF-8 -merkistön sijaan tulee edellä olevassa rivissä olla ISO-8859-1 ja tämän lisäksi myös PHP:ta käytettäessä oletusmerkistö on vaihdettava alla olevan ohjeen mukaisesti.

Merkistökoodauksen vaihtaminen .htaccess-tiedoston avulla

Mikäli html-sivuja on paljon ja kyseinen http-equiv -tagi puuttuu niistä kaikista ja niiden lisääminen on työlästä tai mahdotonta, merkistökoodauksen voi vaihtaa myös koko webhotellipaketin levytilaan httpdocs-kotisivuhakemistoon luotavalla .htaccess -nimisellä tiedostolla, jonka sisällöksi määritellään:

AddDefaultCharset ISO-8859-1
php_value default_charset "ISO-8859-1"

Ensimmäinen rivi määrittelee merkistön WWW-palvelimelle (staattisia sivuja varten) ja toinen rivi ohjeistaa PHP:n merkistön mainituksi (esim. julkaisujärjestelmiä varten).

Tarvittavan .htaccess-tiedoston voi luoda joko FTP-ohjelmalla - tai esimerkiksi hallintapaneelista seuraavasti:

  • WebhotellivalikkoMikäli asiakkuuteesi kuuluu useampia saman pääkäyttäjätunnuksen alaisuudessa olevia webhotelleja, valitse ensin hallintapaneelin ylälaidan 'Valittuna' -alasvetovalikosta se webhotelli, jonka käyttäjätunnukselle haluat asettaa ajastetun tehtävän.
  • Klikkaa 'Tiedostot'
  • Klikkaa httpdocs-hakemistoa
  • Klikkaa 'Uusi' -> 'Tiedosto'
  • Kirjoita tiedoston nimi -kohtaan ".htaccess" (ilman lainausmerkkejä, muista myös aloittava piste). Älä ruksi kohtaa "Käytä html mallipohjaa". Paina tämän jälkeen 'Ok' ja tiedosto luodaan.
  • Klikkaa tämän jälkeen luotua tiedostoa ja valitse 'Muokkaa tekstieditorissa'. Kopioi suureen avautuvaan lomakekenttään seuraava rivi (esim. käytettäessä UTF-8 -merkistöä):

AddDefaultCharset ISO-8859-1
php_value default_charset "ISO-8859-1"

  • Paina lopuksi 'Ok'.

Tämän jälkeen kotisivutilassa ja sen alihakemistoissa sijaitsevat tiedostot näkyvät selaimelle UTF-8 merkistöisinä myös http headereissa.

Huom!Huomaathan lisäksi, että tiedostojen FTP-tiedonsiirron voi joutua suorittamaan uudelleen valitun merkistökoodauksen (esim. ISO-8859-1 tai UTF-8) mukaisena, mikäli näin ei ole alun perin tehty, jonka jälkeen myös skandinaaviset merkit alkavat näkyä oikein.

Takaisin